Make your own free website on Tripod.com

 

 

 

 

SDCAC-24V

2kW-os 24/230V

statikus átalakitó

 

müszaki leirása

 

 

 

 

 

Palusek Károly

H-6767 Ópusztaszer

Béke u. 72

(+36)-62-275-449

lubioton@axelero.hu

 

Az SDCAC-24V mikroproceszorral vezérelt, nagyteljesitményü statikus átalakitó szünetmentes tápellátás (SDCAC-24V/UPS) ill. vészvilágitás céljaira (SDCAC-24/SEC).

Az átalakitó kimenöfeszültsége szélességvezérelt trapéz alaku, stabil 230Veff. A kimenôfrekvencia kvarc stabilizált 50Hz.

Az SDCAC-24V átalakitóra külsô 24V akubattéria csatlakoztatható, a készülék beépitett automatikus töltôáramkörrel rendelkezik. Az akumulátor töltési ideje 10-12 óra. Átalakitó üzemmódban az SDCAC-24V az akumulátor energiáját a lehetô legnagyobb hatásfokkal hasznosítja és védi az akumulátort a mélykisülés ellen - a készülék kikapcsol, ha az akufeszültség kritikus érték alá csökken.

1.-Müszaki adatok

Kimenô feszültség: 230V/50Hz

Kimenö áram: max.10A

Kimenö teljesitmény: max.2.5kVA

Táplálás: 24V/min.100Ah

akubattéria

Max.bemenöáram: 100A

Max. töltôáram: 10-15A

Max.töltési feszültség: 2.4V /cella (28.8V)

Min.müködési feszültség: 1.73V/cella (20.8V)

Max. megengedett müködési idô:

1/2 nominális terhelésnél: napi 24 óra

nominális terhelésnél: max. 60perc

Beépitett kijelzôk: LED kijelzô az átalakitó üzemmódjának a kijelzésére

LED-sor kijelzô az akufeszültség kijelzésére

Lágyvasas mérômüszer a kimenôfesz. mérésére

Beépitett védelem: 150A olvadóbiztositék

alacsonyfeszültségü ágban

10A kismegszakitó a bejövô 230V védelmére

16A kismegszakitó a kimenô 230V védelmére.

Csatlakozók: Hálózati villáscsatlakozó

Két db. dugallj a kimenôfeszültség részére

Nagyáramú csatlakozókábel az akumulátorok részére

(piros +24V, kék -24V)

A készülék súlya: cca.45kp az akuk nélkül

2.Az SDCAC-24 üzembehelyezése

A készüléket meglehetôsen nagy súlya miatt stabil, fix helyre kell telepíteni. Az akutelepeket a készülék közelébe kell elhelyezni, az akku csatlakozókábel meghoszabbitása nem ajánlott a nagy áramok miatt.

A ki/be kapcsolót KI állása kell kapcsolni és ekkor cstlakoztathatók az akumulátorok: a kék kábelt az aku negativ (-), a piros kábelt az aku pozitiv (+) csatlakozójára kell kötni. Figyelem! Az SDCAC-24 NEM VÉDETT a forditott akupolaritás ellen! Az akumulátorok helytelen csatlakoztatása visszafordithatatlan meghibásodást idézhet elô a készülékben!

Az akumulátorok bekötése után a hálózati dugaszt csatlakoztathatjuk a világitási 230V-os hálózathoz.

Ekkor a ki/be kapcsolót bekapcsolhatjuk. Az Akufesz LED-ek kijelzik az akumulátor feszültségét 20.8 V(L0) és 28.8 V (L4) között.

A Hálózat LED világit, a Töltés LED az aku állapotátol függôen jelzi a töltôáram meglétét.

Ha az akumulátor feszültsége elfogadható (TÖLTÉS Led nem világit, ill. a feszültség legalább akkora, hogy az L2 Led világit), ekkor következô lépésként megszakíthatjuk a hálózati táplálást. Ekkor az SDCAC-24 átkapcsol átalakitó üzemmódba. A hálózati dugalljban megjelenik a kimenôfeszültség - a feszültség meglétét a beépitett müszer is jelzi. Teljes üresjáratban a feszültségjelzô müszer kb. 250V-ot mutat, de már kis terhelés esetén (>100W) a kimenôfeszültség stabilizálódik a kivánt értékre.

Ha a készülék müködik, kapcsoljuk vissza hálózati/akutöltô üzemmódba (vagy kapcsoljuk ki). Ekkor a vészvilágitás egy része csatlakoztatható az elôlapon elhelyezett dugaljakba. A hálózat kikapcsolásával teszteljük le az átalakitó müködését. A teljes terhet több lépésbe csatlakoztassuk a készülékre.

Ha a cstlakoztatások során bármikor valami probléma lép fel (biztositékkiégés) a telepitést be kell felyezni és a gyártót konzultálni a további lépésekröl, hogy az (esetleges) meghibásodást elkerüljük.

3.Az SDCAC24 müködése

Az SDCAC24 a helyes csatlakoztatás után teljesen felügyelet melett képes müködni huzamos ideig. Az akumulátor feszültséget a beépitett inteligens akutöltô igyekszik mindig a maximumon tartani, hogy áramszünet esetén a lehetô leghoszabb ideig legyenek müködôképesek a készülékre kapcsolt fogyasztók.

A telepités után sürübben (naponta) ajánlatos megnézni az akufeszültséget és letesztelni a készüléket egy pár perc idôtartamra. Az elsô pár nap után ezt az ellenôrzést elég havonta egyszer elvégezni.

4.Az SDCAC24 felépitése

Az SDCAC24 kapcsolási és NYÁK rajzai megtalálhatók e leirás végén.

A készülék alapvetôen három különválasztott részbôl áll:

a.-elektronika

Az elektronikai lapon nyert elhelyezést a komplett mikroprocesszoros vezérlôegység, a kimeneti kapcsolójeleket elôállitó kapcsolóüzemű táp-vezérlô és a nagyfeszültségü átkapcsolók.

A mikroprocesszoros felügyelô egység ellátja a védelmi és vezérlési funkciókat, elôállitja a stabil 50Hz frekvenciát a végfokozat részére. Ez az egység végzi az akufeszültség felügyeletét is.

A végfokozatot egy cél-áramkör vezérli a kimenöfeszültség függvényében.

b.-végfokozat

A végfokozat 10db nagyteljesitményü FET tranzisztorból áll, ezek a tranzisztorok a készülék hátulján, hűtôbordán helyezkednek el.

Ezek a FET-ek látják el váltóárammal a nagyteljesitményű kimenôtrafót.

A trafóra érkezô jelelalak trapéz alakú, és a kitöltési tényezôje változik a kimenôfeszültség függvényében.

c.-kimenôtrafó

 

A kimenôtranszformátor két funkciót lát el: amikor van hálózati feszültség ez a trafó látja el az akutöltôt árammal. Ha nincs hálózati feszültség akkor ez a trafó transzformálja fel a végfokozat által elôállitott váltóáramot 230V-ra. A trafó minôsége alapvetôen meghatározza a készülék müködését, hatásfokát, kimenôfeszültségét és kimenô jelalakját.

 

5.Az SDCAC24 karbantartása

 

Az SDCAC24 különösebb karbantartást nem igényel. Idônként a 3.-ik pontban leirt ellenôrzéseket kell végrehajtani és meg kell gyôzôdni a készlék müködésérôl. A legnagyobb figyelmet az akumulátorsaruk állapotára kell forditani - egy elokszidálódott csatlakozó rossz irányba befolyásolja a készülék müködését.

Emelett az akumulátorok állapotát kell idônként ellenôrizni - a beépitett akumulátortipusokra elôirt ellenôrzési útmutató figyelembevételével.

 

-------.--------


Vissza a 'Dokumentumok' oldalra

Vissza a honlapra


P.K. © 2002.04.