Make your own free website on Tripod.com

 

LTSY-15/2 höszabályzó

 

 

Az LTSY-15/2 elektronikus, háromállású höszabályzó technológiai folyamatok höszabályzására szolgál. A szabályzott jellemzö pontos értékének beállitását müszeres kijelzö biztositja az alapjel +/-300C-os tartományában.

 

1.Müszaki adatok

 

Méréshatár: 0-150 oC

Érzékelö: Fe-Co höelem

Megengedett hiba: max. 1% (3oC)

Hiszterézisz: max. 1oC

Müködési hömérséklet: -10..+50 oC

Tápfeszültség: 230V +/-15% 50Hz

Mérököri ellenállás: max.10W

Kijelzö: müszer +/- 30oC

Hidegpont kompenzáció: 20oC von. höm.

Höelemtörés elleni védelem: Fütés kikapcsol

Xp: 0-20% állítható

Xp idöállandója: 1 perc

Második kapcs.pont: +/-10%

 

Teljesitményfelvétel: 12 VA

Védettség: IP40

 

 

 

2.Müködési elv

 

A készülék olyan szabályzó, melynek ellenörzö jele összehasonlításra kerül a beállítható alapjellel.A két jel különbsége erösités után kerül további feldolgozásra és jelformálásra.

 

A szabályzott folyamat ellenörzését teszi lehetövé a beépitett kijelzö, melynek segítségével az alapjel +/-30oC-os környezetében leolvasható a szabályozási eltérés.

 

Az LTSY-15/2 beépitett visszavezetés (Xp) állitási lehetöséggel rendelkezik. Ezt a beállitószervet nullára állitva határérték kapcsolási célokra is felhasználható a készülék.

 

A második kapcsolási pont helyét az alapjelhez képest a dT% jelü potencióméterrel állíthatjuk be, a tájékoztató skála felhasználásával.

 

3.Üzembehelyezés

 

A készüléket a mellékelt bekötési rajz szerint kell bekötni,a biztonságtechnikai elöirások figyelembevételével.

 

Bekapcsolás után beállitjuk az igényelt alapjelet, az Xp szabályzót középállásba tekerjük.

Minden szabályzási körben óhatatlanul elöfordulnak holtidök és idöállandók, így maga a szabályozás kisebb-nagyobb lengésekkel valósul meg. Ezeket a lengéseket lehet minimálisra állítani az Xp szabályzó helyes beállitásával.

Ha bekapcsolás után nagy túllendülést tapasztalunk ill. szabályozás közben a hömérséklet a beállitott érték felett állandósul, az Xp értékét növelni kell.

 

Ha a beállitás túlságosan aperiódikus, vagy a ki/be kapcsolás gyakorisága túl nagy, az Xp értékét csökkenteni kell.

 

4.Üzemelési tapasztalatok

 

Erösáramú zavarokat tartalmazó környezetben elöfordulhat, hogy a szabályozó eltérését jelzö müszer rángatódzik, illetve gyors kapcsolási sorozat jelentkezik. Ebben az esetben a következö a teendönk:

 

-Ellenörizni a mérövezetékek és az energetikai vezetékek távolságát!

-Ellenörizni a mérövezeték árnyékolását. Az árnyékolást az érzékelési ponthoz minnél közelebb kel leföldelni!

-Ha a szabályzó reléje nem Ohmos terhelést kapcsol (mágneskapcsoló stb.), akkor zavarszüröt kell alkalmazni a fogyasztóval párhuzamosan. A mágneskapcsoló tekercsével párhuzamosan kell kötni egy soros RC tagot (C=100nF/630V, R=300W /1W).

-Ellenörizni azt, hogy a szabályzó beépitési helyén mekkora a zavaró mágneses tér. Ha ez nagyobb mint 0.5mT, a szabályzót mágnesesen árnyékolni kell.

 

5.Karbantartás, javitás, raktározás

 

A rendeltetésszerüen üzemeltetett készülék karbantartást nem igényel. A készülék javítását csak arra képesitett szakember végezheti.

 

A raktár légnedvességtartalma 30...60% közötti, hömérséklete -10...+50 oC közötti legyen. A raktár levegöje nem tartalmazhat maró gözöket és gázokat.

 

 

 

 

 

 

 


Vissza a 'Dokumentumok' oldalra

Vissza a honlapra


P.K. © 2002.04.